نمای هر ساختمان، نخستین بخشی از آن ساختمان است که در معرض دید افراد قرار میگیرد. از این رو زیبایی و پاکیزگی آن حائز اهمیت بالا است. به همان اندازه که زیبایی این بخش از ساختمان دارای اهمیت است عملیات نظافت و شستشوی آن دشوار میباشد و شستن نمای ساختمان در هر مجموعهای چالشی بزرگ به شمار می آید. حجم بالای آلودگی قرار گرفته بر روی سطوح خارجی، وسعت بالای سطوح و قرارگیری آنها در ارتفاع عواملی است که موجب دشواری عملیات نماشویی میگردد. لزوم استفاده از نردبان، داربست یا بالابر باعث میشود عملیات نماشویی نه تنها دشوار و زمان بر بلکه خطرناک نیز باشد و مجموعه پارامترهای ذکر شده هزینه شستشوی نمای ساختمان را به میزان قابل توجه افزایش میدهد. جایگزین کردن روشهای سنتی شستن نما و شیشه با روشهای مدرن و استفاده از دستگاههای نماشوی تخصصی موجب افزایش کیفیت و سرعت این عملیات شده و هزینه و خطرات پیرامون آن را کاهش میدهد.
مهمترین بخشهای تشکیل دهنده تجهیزات نماشوی
تجهیزات تخصصی نماشوی به گونهای طراحی شدهاند که امکان انجام عملیات نماشویی را از سطح زمین فراهم نموده و نیاز به استفاده از نردبان، داربست و بالابر را حذف مینماید. ساختار خاص این تجهیزات و نوع ماده شوینده مورد استفاده به گونه ای است که کیفیت و سرعت عملیات شستشوی سطوح را افزایش میدهد. مهمترین بخشهای تشکیل دهنده یک دستگاه نماشوی عبارتند از:
سیستم فیلتر آب
اساس عملکرد یک دستگاه نماشوی تخصصی استفاده از آب خالص است. آب خالص به دلیل دارا بودن میل ترکیبی بالا، هرگونه آلودگی موجود بر روی سطح را جذب نموده و در خود حل مینماید. یک سامانه فیلتراسیون قدرتمند وظیفه خالص سازی آب ورودی و حذف املاح و رسوبات آن را برعهده دارد. یکی از متداولترین نوع فیلترهای مورد استفاده در تجهیزات نماشویی، فیلترهای رزینی آنیونی- کاتیونی میباشند. این فیلتر از مخزنی پر شده با رزین آنیونی و کاتیونی تشکیل شده است. با عبور جریان آب ورودی از میان این بستر رزینی، املاح و رسوبات آن جذب میشود. آب خالص نه تنها قدرت تمیزکنندگی بالاتری نسبت به آب ناخالص دارد، بلکه به دلیل عدم وجود املاح، هیچ گونه رد و لک در پایان عملیات بر جای نگذاشته و میزان جذب آلودگی بر روی سطوح را در مراحل بعدی کاهش میدهد.
لنس
لنسهای ارائه شده همراه با تجهیزات نماشویی یکی از مهمترین اجزاء این تجهیزات هستند که طول بلند آنها امکان انجام عملیات شستن نمای ساختمان و شیشهها را از سطح زمین فراهم مینماید. جنس لنس باید سبک و مقاوم بوده و ساختار آن باید کاملا ارگونومیک باشد تا کاربر به راحتی بتواند از آن استفاده نموده و سطوح واقع در ارتفاع را پوشش دهد. آلومینیوم و کربن از لحاظ وزن و مقاومت مواد مناسبی برای تولید لنسهای بلند به شمار میآیند. همچنین طراحی لنس نماشوی باید به گونه ای باشد که طول لنس متناسب با ارتفاع کاری قابل تنظیم باشد. از این رو لنسها بصورت تلسکوپیک یا پل (چند بخشی با امکان اتصال سریع) تولید میشوند.
برس
برس بخشی از تجهیزات نماشوی است که به انتهای لنس متصل شده و حرکت یا چرخش آن موجب خارج شدن آلودگیها از خلخل و فرج سطح و شستشوی آن میگردد. برس نماشوی باید دارای الیاف مقاوم و در عین حال نرم باشد تا بدون ایجاد خط و خش هرگونه آلودگی را از سطح جدا نماید. استفاده از مفصل دارای قابلیت تنظیم برای اتصال برس و لنس به یکدیگر به سهولت حرکت برس بر روی سطح و پوشش دهی بهتر بخشهای مختلف به ویژه قسمتهای دور از دسترس کمک مینماید.
انتخاب تجهیزات نماشوی مناسب
توجه به پارامترهای زیر به انتخاب یک دستگاه نماشوی مناسب با شرایط کاری کمک خواهد نمود و در نتیجه عملیات شستشوی نما و سطوح شیشهای با بهترین کیفیت انجام خواهد شد.
ارتفاع کاری
یکی از مهمترین پارامترها در انتخاب یک دستگاه نماشوی، بیشینه ارتفاع کاری دستگاه است. ارتفاع کاری نه تنها از لحاظ انتخاب لنس دارای طول مناسب بلکه از لحاظ نحوه هدایت آب به ارتفاع مورد نظر نیز اهمیت دارد. برای شستشوی سطوح واقع در ارتفاع کمتر از 10 متر، آب به کمک نیروی مویینگی در لنس حرکت کرده و دستگاه نیازمند پمپ نمیباشد. برای ارتفاع بیش از 10 متر باید از دستگاهی مجهز به پمپ آب استفاده نمود تا انتقال اب بخوبی به سطوح واقع در ارتفاع صورت گیرد.
میزان آلودگی
اگر میزان آلودگی واقع در سطوح نمای خارجی یا شیشه ها زیاد باشد، بهتر است از دستگاهی با قابلیت پاشش مواد شوینده استفاده شود. در این شرایط میتوان مراحل اولیه عملیات شستشو را به کمک محلول شوینده انجام داد و برای آبکشی نهایی از آب خالص استفاده نمود تا کیفیت شستشوی بالاتری حاصل شود. همچنین برای دست یابی به نتیجه بهتر برای شستشوی سطوح بسیار آلوده می توان از برس های چرخان دارای موتور استفاده کرد.
ظرفیت کاری
بسته به وسعت سطوح، تعداد دفعات استفاده و بطور کلی شرایط کاری، فیلتری با ظرفیت مناسب باید انتخاب شود. اگر حجم عملیاتی با ظرفیت فیلتر متناسب نباشد به معنای نیاز به تعویض یا احیاء مکرر فیلتر یا صرف هزینه اضافی خواهد بود.
تجهیزات جانبی
وجود برخی تجهیزات نظیر دستگاه سختی سنج، قرقره شلنگ جمع، ترولی حمل و ... سهولت استفاده از دستگاه را افزایش میدهد، عملکرد بهتر آن را تضمین مینماید و به نگهداری بهتر تجهیزات دستگاه نماشوی کمک خواهد کرد.