یکی از نخستین تصاویری که هنگام صحبت در مورد نظافت در ذهن افراد شکل می گیرد، تصویر جاروبرقی می باشد. شاید هیچ یک از دستگاه های مکانیزه نظافت به اندازه جارو برقی برای عموم افراد شناخته شده نباشد. سهولت کاربرد این دستگاه و امکان استفاده از آن برای نظافت انواع سطوح هموار و ناهموار، همچنین انعطاف پذیری بالای آن در نظافت نقاط دور از دسترس، گوشه ها و زوایا و ... جاروبرقی را به ابزاری کاربردی برای انجام عملیات نظافت به شکلی سریع و باکیفیت تبدیل نموده است. ویژگی های ذکر شده سبب می گردد که کاربرد جاروبرقی محدود به نظافت منازل و فضاهایی با آلودگی های متعارف نبوده و این دستگاه در عملیات مکش و جمع آوری طیف گوناگونی از مواد در محیط های نیمه صنعتی و صنعتی نیز قابل استفاده باشد. اگرچه دستگاه های جاروبرقی صنعتی و نیمه صنعتی از لحاظ عملکرد وبخش های سازنده کاملا مشابه با مدل های خانگی و تجاری می باشند اما شرایط ویژه حاکم بر محیط های صنعتی سبب می گردد که این رده از جاروبرقی ها از لحاظ قدرت و سرعت مکش و سیستم فیلتراسیون توانمندتر از رده های تجاری و خانگی طراحی و تولید شوند.
مهم ترین بخش های تشکیل دهنده جاروبرقی صنعتی
تمامی دستگاه های جاروبرقی صنعتی ، نیمه صنعتی و خانگی در اجزاء زیر مشترک می باشند
واحد مکش
اساس عملکرد یک جاروبرقی خلاء ایجاد شده در فضای درون و اختلاف فشار با محیط پیرامون آن می باشد. پمپ مکش جاروبرقی مسئول ایجاد این خلاء بوده و قدرت و سرعت مکش دستگاه وابسته به آن می باشد. نیرو محرکه این پمپ توسط یک موتور تأمین می گردد. برای ایجاد قدرت مکش بالاتر نیاز به استفاده از پمپی با قابلیت ایجاد خلاء بالاتر می باشد. دستگاه های جاروبرقی خانگی و نیمه صنعتی دارای پمپ های مکش سانتریفیوژال و سانتریفیوژآل تقویت شده می باشند. دستگاه های جاروبرقی صنعتی غالبا مجهز به پمپ های سایدچنل و ونتوری بوده و در دستگاه های مکنده صنعتی نیازمند خلاء نسبی بسیار بالا از پمپ های لوبه (lobe) و بلید (blade) استفاده می شود. کاربرد پمپ قدرتمندتر در جاروبرقی مستلزم بکارگیری موتور قوی تر می باشد. در نتیجه با حرکت از جاروبرقی خانگی و نیمه صنعتی به سمت جاروبرقی صنعتی نوع موتور از کلکتوری و کلکتوری تقویت شده به توربینی تغییر خواهد کرد.
سیستم فیلتراسیون
یکی از مهمترین بخش های یک جاروبرقی سیستم فیلتراسیون آن می باشد که نقشی حیاتی در کیفیت عملکرد دستگاه دارد. فیلتر یک جاروبرقی با جدا نمودن ذرات ریز معلق در جریان هوای خروجی از دستگاه، از بازگشت مجدد این ذرات و گرد و غبار به فضای محیط جلوگیری می نماید. فیلترهای به کار رفته در دستگاه های جاروبرقی صنعتی و نیمه صنعتی نسبت به جاروبرقی های خانگی کارآمدتر بوده و به دلیل اهمیت فیلتراسیون صحیح در یک جاروبرقی صنعتی، این رده از دستگاه ها غالبا مجهز به سیستم نظافت فیلتر می باشند.
مخزن
محل جمع آوری مواد مکش شده می باشد. در اغلب مدل های جاروبرقی خانگی و تجاری مخزن دستگاه، بصورت پاکت می باشد. این پاکت دارای کارکرد دوگانه بوده و علاوه بر جمع آوری مواد نقش فیلتر را نیز بر عهده دارد. بعلت ویژگی های خاص مواد مکش شده در صنعت از قبیل قدرت خوردندگی یا سایندگی بالا، همچنین بالا بودن میزان خلاء ایجاد شده در داخل یک جاروبرقی صنعتی یا نیمه صنعتی، جنس مخزن و مقاومت آن در این رده از دستگاه های مکنده دارای اهمیت بسیار می باشد.
انتخاب جاروبرقی صنعتی مناسب
در انتخاب هیچ یک از ابزارهای مکانیزه نظافت به اندازه یک جاروبرقی صنعتی، پیچیدگی ، تعدد و تنوع پارامتر وجود ندارد. عدم بررسی دقیق این پارامترها به انتخاب دستگاهی منجر می گردد که نه تنها عملکرد رضایت بخش و مطلوب نداشته بلکه می تواند بعنوان یک عامل خطرساز در محیط کار عمل نموده و خسارات مادی و جانبی جدی به بار آورد. مهم ترین پارامترهایی که هنگام خرید یک جاروبرقی صنعتی یا نیمه صنعتی باید مورد توجه قرار گیرند، عبارتند از:
- تناسب مشخصات فنی جاروبرقی با مشخصات فیزیکی و شیمایی ماده مکش شده
- حجم ماده مکش شده و سرعت انجام عملیات
- میزان کاربردپذیری دستگاه